HISTÒRIA


FC54 (9x12 acetat) - La Seu - Muntatge i vista panoràmica [Plandolit]

Edifici de la cooperativa pirenaica als anys 50, als afores de la Seu.


La cooperativa Pirenaica va néixer sota l’auspici de la ja existent cooperativa Cadí.

De manera interina es va constituir el 5 de març de 1944 amb el nom de Cooperativa del Campo de la Seo de Urgel i el 5 de desembre de 1944 es va inscriure al Registro Oficial de Cooperativas de Trabajo amb el número 294 quedant emmarcada a la Unión Nacional de Cooperativas del Campo amb el nom de Cooperativa del Campo “Pirenaica” de la Seo de Urgel. Ben aviat es crea una filial a Bellver i més tard a Puigcerdà.

Els objectius inicials tal com queda registrat a les actes de constitució són:

  • La compra de material agrícola i ramader per a socis o per la pròpia cooperativa com ara llavors, adobs o productes contra plagues.
  • La comercialització de  productes  produïts  per la ramaderia o el conreu.
  • La explotació i sanejament de terrenys així com la construcció o explotació d’obres aplicables a l’agricultura o ramaderia

Paral·lelament al creixement del sector lacti construeix  la pròpia fàbrica de pinsos, primer a l’edifici de la Seu, que  als anys 80 es trasllada a Montferrer.

En aquest nou emplaçament, l’any 1993, a iniciativa d’un grup de socis amb aportacions de capital propi  s’inicia l’activitat de “l’unifeed comunitari”, la primera experiència a l’estat d’aquestes característiques. Les instal·lacions de la Seu d’Urgell es dediquen a oficines i  es potencia  l’agrobotiga .

Al llarg dels anys s’ha implicat en la vertebració i l’organització del sector així com  la prestació de serveis al socis: participa en l’ organització de les agrupacions de defensa sanitària i vegetal, impulsa la formació de l’associació de frisona de l’Alt Urgell i Cerdanya, cedeix temporalment  locals al laboratori de sanitat animal o a organitzacions sindicals com unió de pagesos.

La cooperativa  s’ha dotat de professionals per tal de  donar  serveis d’assessorament al pagès a nivell  tècnic, comptable,  fiscal i  de gestió a la vegada que facilita la tramitació d’assegurances i ajuts.

Deixa un comentari